Shrink Paketleme Sistemi Satın Almadan Önce Sorulması Gereken Sorular

Shrink paketleme sistemi satın almadan önce sorulması gereken sorular ve cevapları

Neden Shrink Paketleme Yapmak İstiyorsunuz?

Çeşitli türdeki farklı uygulamalar için özel olarak tasarlanmış pek çok Shrink filmi üretilmiştir. Doğru film seçimi maliyetler göze alınarak yapıldığı kadar, paketleme sisteminin gereksinimleri de düşünülerek yapılmalıdır. Yoksa ilerleyen safhalarda operasyonu tehlikeye atacak teknik sorunlar yaşanabilir. Hangi nedenle ve hangi ürün için paketleme yapmak istediğine tüm bunları düşünerek karar verilmelidir.

Hangi Tip Shrink Yapılacak?

Eğer ürünler tekil biçimde ve rafta sunum yapılacak boyutta ise genellikle Poliolefin film ile paketlenir. Buna genel olarak “İnce Shrink Film Uygulamaları” denir.

Ancak ürünler daha ağır ve grupluysa, rafta teşhir amacından çok depolama ve taşıma kolaylığı açısından karton koliye alternatif ihtiyacı duyuluyorsa bu kez Polietilen PE ambalaj çözümlerine ihtiyaç duyulacaktır. Buna da genel olarak “Kalın Film Ambalaj Uygulamaları” denir.

Shrink Paketleme Hızı Ne Olmalı?

Üretim hacmini bilmek ve neye ihtiyaç olduğu konusunda emin olmak, sistemleri karşılaştırmak ve karar verebilmek için elzemdir. Çünkü paketleme sistemleri farklı hızlarda operasyona imkân sağlayabilir. Örneğin bazı sistemler bir saatte birkaç paketleme yapabilirken, bazıları bir dakikada 50 ya da 100 ürünü kaplayabilir. Hacim beklentisine karar verildiğinde otomasyon derecesi ihtiyacı da gözden geçirilmelidir. Bazı Shrink paketleme sistemleri manuel çalışır, bazıları yarı otomatiktir, bazıları ise tam otomatiktir.

Shrink Paketleme Sisteminin Genel Çerçevedeki Yeri Nasıl?

Shrink paketleme sistemi bir başka üretim otomasyonuna entegre edilecekse buna göre planlama yapılmalıdır. Tüm sistemlerin entegre edilecek paketleme operasyonlarına ve başka konveyörlere uyumlu olduğu söylenemez. İlgili sistemle uyumlu olan ekipmanı bulmak ve devamlılığı sağlamak göze alınması gereken süreçlerdir.

Hangi Boyutlarda Paketleme Yapacaksınız?

Eğer paketler büyük olacaksa, çok büyük ihtimale paketleme üniteleri ve sistemi de büyük olacaktır.

Çalışma Alanınızı Sınırlayan Durumlar Var mı?

Shrink paketleme sistemleri farklı boyutlarda, esneklikte ve taşınabilirlikte üretilir. Eğer küçük bir alan varsa ona göre bir sistem alınmalıdır. Örneğin böyle bir durumda kompakt ve düz bir L-Kesme (L kaynak) sistemi alınması olasıdır. Alınacak sisteme çalışma alanı da hesaba katılarak karar verilmelidir.

Hangi Ürünü Shrink ile Paketleyeceksiniz?

Basılı Materyaller: Bu ambalajın sektör gereksinimleri göze alındığında, en büyük segmentin Shrink uygulaması ile paketlenen basılı materyallerden oluştuğu görülür. Bir zamanlar PVC’nin hâkimiyetinde olan market, polyolefin’in düşük güç uygulanarak şekillenebildiği fark edilince hızla bu yönde değişime uğramıştır. Bu segmentte büyükten küçüğe birçok aktör yer alır; matbaalar, ofis malzemesi tedarikçileri, zincir marketler… Eskiden bu alandaki paketleme gereksinimi taşeron firmalarla sağlanırken artık büyük üreticiler, kendi paketleme operasyonlarını kendi tesislerinde gerçekleştirmektedir. Yumuşak büzüşmeli (distotion free) filmlerin yaygınlaşması sayesinde polyolefin’in kullanımı bu alanda da giderek yaygınlaşmaktadır. Böylelikle Shrink gücü ile kağıtların katlanması asgariye indirilebilmektedir.

Shrink Paketlemede Ürün Çeşitleri

Oyuncaklar, Oyunlar, Spor Malzemeleri: Ürün bütünlüğü, darbeye karşı korunma ve tüketici için ürün çekiciliği sağlamak adına Shrink uygulaması ile paketlenen bu ürünler genellikle plastik modeller, aksiyon figürleri, puzzle’lar gibi şeylerden oluşur.

Donanım, Gereçler ve Ev Eşyası: Binlerce çeşit ürünü içerebilecek olan bu geniş kategoride yaygın olarak Shrink ile paketleme yapılır. Ev gereçlerinden plastik kâselere kadar akla gelebilecek birçok ürün bu şekilde ambalajlanabilir.

Ambalajlı Gıda Ürünleri: Dondurulmuş pizza, yumurta, dondurma, dondurulmuş gıdalar, kuru meyveler, incir, kayısı, börek, çikolata ürünleri, şekerleme kutuları, çay paketleri, gibi birçok ürün için Shrink paketleme tercih edilir. Darbe korunumu, uzatılmış raf ömrü, el değmeme garantisi, buzlanma önleme ve görsel çekicilik gibi birçok fayda bu paketleme yöntemiyle sağlanır. Ayrıca büyük gıda zincirleri ve marketler çok sayıda ürünü bir araya getirmek için Shrink uygulaması kullanır.

Kırtasiye Malzemesi, Kartlar ve Hediye Paketleri: Bu alanda da eskiden PVC kullanımı son derece yaygınken, azaltılmış enerji kullanımı ve yeni teknolojisi ile daha ince mikronlu poliolefin filmler, bu segmentte de etkin rol oynamıştır.

Ecza Malzemeleri: Güvenlik, sertifikasyon, orjinallik garantisi gereksinimi ve ambalaj bütünlüğü zorunluluğu nedeniyle bu alandaki ihtiyaç giderek artmaktadır.

DVD, CD, Kutuları: Yine güvenlik, orjinallik garantisi gereksinimi ve ambalaj bütünlüğü zorunluluğu nedeniyle müzik ve film endüstrisi de Shrink paketlemeye yönelmektedir. İnce ve yüksek kaliteli son teknoloji filmler, mekanik bir yardım almadan ambalajın yırtılmasını ve içeriğe ulaşılmasını imkânsız hale getirmektedir.

Promosyon Ambalajlar: Multipack ve co-pack diye adlandırılan birden fazla ürünün birlikte sunumuna imkân tanıyan ürün gurup paketleme uygulaması yaygındır.

Plastik Mamûller: Thermoform ürün ambalajları, plastik bardak ve tabak grupları, mutfak eşyaları, plastik kırtasiye ürünleri, her türlü tekli ve guruplu teşhir ihtiyacı duyulan uygulamalardır.

Bunların dışında laundry / çamaşırhane, katlanmış tekstil, otomotiv, conta grupları, filtre, kutulanmış otomotiv yedek parçaları, bilgisayar ve elektronik sektörünün kutulu ürünleri, koliler, kumaş topları, iplik bobinleri, ahşap veya çelik kapı, PVC kapı, Cam panel ve Cam kapı, mermer plakalar, elektrik sektörünün ürünleri gibi alanlarda da uygulama yapılabilmektedir.

Shrink paketleme hakkında daha teknik yazıya ulaşmak ve kafanızdaki soru işaretlerini noktalamak için: https://www.maripak.com/shrink-paketleme/ buradaki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Ana yazımız olan Shrink Makinası yazımızdan da detaylara ulaşabilirsiniz.